Domov » Novice » Gospodarska rast, ali je ali ni?

Gospodarska rast, ali je ali ni?

Arhiv objav

V Sloveniji mediji na veliko povzemajo domači statistični urad in evropsko komisijo (tudi povzema slovenski statistični urad), ki napovedujeta (kot kofetarice to počnejo iz kavne usedline) letošnjo gospodarsko rast 0,8% in

Podoba: gawker.com

Podoba: gawker.com

naslednje leto 1,2%!?

Ravnokar objavljena napoved gospodarske rasti v Sloveniji, prispela iz Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pa le še 0,3%.

Seveda Bratuškova na velika zvona preko režimskih medijev, propagira ta svoj “neverjeten uspeh”, ki je izražen v tako nizkih odstotkih, da je vse skupaj lahko tudi statistična napaka.

V SSN se sprašujemo, ali nemara kdo ve za vsaj en ukrep, ki je bil v zadnjih letih, oziroma za časa vladavine Bratuškove sprejet v korist slovenskega gospodarstva? Ali je to povišanje DDV-ja, povišanje strošarin, povišanje cestnine, rast infrastrukturnih in energetskih stroškov? Vsi ti ukrepi namreč zavirajo rast gospodarstva.

Edini ukrep v prid gospodarstvu je ustavno zadržanje Zakona o davku na nepremičnine in znižanje cene delovne sile, kot posledica slabe politike vseh dosedanjih vlad. A oba ukrepa neposredno nimata z vlado Bratuškove popolnoma nič. Prvega je sprejelo Ustavno sodišče, drugi “ukrep” pa je nastal zaradi splošne nezaposlenosti, kar ima za posledico znižanje cene na trgu dela zaradi večjega povpraševanja od ponudbe.

V okviru EU že poznamo takšne špekulativne napovedi, ki temeljijo na ničemer in so bile ponavadi izrečene tik preden so se sesuli finančni sistemi posameznih držav (irski, grški in ciperski scenarij).

Torej kdo ima koga tukaj za norca!?

V SSN upamo, da smo Slovenci le postali toliko pametni, da ne nasedamo več na te politične neumnosti. V današnjih časih nihče od pametnejših več slepo ne verjame oziroma naseda medijem, in to ne le v Sloveniji.